I. Baptista Bibliai Olimpia Kárpátalján

I. Baptista Bibliai Olimpia Kárpátalján

Először került megrendezésre Kárpátalján a Baptista Bibliai Olimpia. Az erdélyi baptista testvérek által elindított “hagyományon” felbuzdulva és látva annak a sikerét a gyerekek körében, a Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítvány munkatársaival úgy döntöttünk, hogy 2020-ban Kárpátalján is útjára indítjuk ezt a kezdeményezést. Konzultálva az erdélyi testvérnőkkel, egy kicsit átdolgozva az Olimpia menetét, 2020-ban meghirdettük az olimpián való részvételt a kárpátaljai magyar gyülekezetekben. A felhívásra hat gyülekezet csatlakozott és összesen 46 gyerek regisztrált. A regisztráltak magas száma meglepett bennünket, de egyfajta visszaigazolás is volt, hogy érdemes ilyen fajta vetélkedőt meghirdetni a jövőben is. Az olimpia tematikája a Ruth könyve és a Máté evangéliuma volt. Minden gyülekezetben a vasárnapi iskolai tanító vagy az ifjúsági vezető koordinálta a felkészülést, de sokat segítettek a szülők is.

Háger Krisztián, az alapítvány igazgatója, köszönti a Bibliai Olimpia résztvevőit

2021.01.30-án volt az első forduló. A járványügyi előírások miatt minden csoport a saját gyülekezetében, a vasárnapi iskolai tanító jelenlétében írta meg a tesztet. Miután összesítettük a teszteket az alapítvány munkatársai kijavították és meghirdettük a második fordulót, mindazok nevével, akik továbbjutottak. Elég nagy arányban (38 gyerek) jutottak tovább a második fordulóba. Ezzel elkezdődött az újabb felkészülési időszak.

Nagy-Kaszáné Somogyi Ilona beszél a szervezés örömeiről

A második fordulóra két hónap alatt kellett felkészülni, mivel a karantén helyzet nem tette lehetővé az eredeti (februári) dátum megtartását, így 2021 március 27-én rendeztük meg azt, ismét online. Ez annyiban volt más az elsőnél, hogy mindenki Google Meet konferencia keretében csatalakozott a híváshoz a saját gyülekezetéből. Ennek köszönhetően együtt volt a kis csapat. A második forduló kérdései több nehézséget rejtettek és a végeredményen ez meg is látszott. Igyekeztünk olyan kérdéseket is feltenni, amelyek nem csak az elméleti tudást mérik. Mindkét teszt kötelező eleme volt 5 bibliai vers memorizálása.

Miután az alapítvány munkatársai kijavították a teszteket, három korosztályban hirdettek 1. 2. és 3. helyezetteket, ezen kívül pedig mindhárom korosztályban két különdíjast. Így összesen 9 gyermek kapott valamilyen jutalmat. Azt tapasztaltuk, hogy mind a gyerekeknek, mind a tanítóknak és szülőknek is nagy lelki nyereség volt az Olimpia.

Az első helyezettek egy-egy táblagépet nyerhettek. Gratulálunk Gerics Sándornak (Som), Nagy-Kasza Csengének (Zápszony) és László Nátánnak (Gut).

A díjátadó ünnepségre Beregszászban a Kodály Zoltán Művészeti Iskola dísztermében került sor, ahol végül minden résztvevő együtt lehetett és a gyerekek elhívhatták a hozzátartozóikat is. Az ünnepi istentiszteleten László Sándor vezetésével különböző gyerekénekekkel dicsértük az Urat, majd élménybeszámolókat hallgathattunk meg a felkészítő tanítóktól. Nagy-Kasza Dániel az igehirdetésben Isten életváltoztató örömhíréről és Isten szavának értékéről beszélt a hallgatóknak. A 4H Alapítványnak és a Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítványnak köszönhetően a gyermekek értékes ajándékokat vihettek haza. A három első helyezettnek egy-egy táblagép, a három második helyezettnek egy-egy okos óra, míg a három harmadik helyezettnek egy-egy fejhallgató volt a jutalma a szorgalmas felkészülésért. Ezen kívül mindenki kapott ajándékba egy új Bibliát is, hogy ezzel is bátorítsuk a gyerekeket a Biblia olvasására és nem utolsó sorban legyen miből felkészüljenek a II. Bibliai Olimpiára, amelyet reményeink szerint ismét megrendezhetünk.

Az összes résztvevő egy új Bibliát kapott

Dicsőség Istennek, hogy megrendezhettük ezt a Bibliai Olimpiát. Nélküle és az ő gondoskodása nélkül nem sikerült volna mindezt megszervezni és végig vinni. Köszönjük a gyülekezetek pozitív hozzáállását, hogy segítették a gyerekek felkészülését. Nagyon hálás a szívünk a 4H Alapítványnak, hogy mögénk álltak, hiszen az ajándékok egy részét támogatásuknak köszönhetően tudtuk megvásárolni. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a Második Esély Alapítvány munkatársainak, és a zenészeknek a színvonalas szolgálatot, valamint a beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskolának, hogy helyet adtak a díjátadó ünnepségnek.

Mindenért Istené legyen a dicsőség!


Nagy-Kaszáné Somogyi Ilona