Stumpf Jenő-díj | 2019

Stumpf Jenő-díj | 2019

A beszámolót Jószay Viktória, a kárpátaljai magyar baptista közösség hétköznapjait bemutató, “ÉLETJEL” Magazin munkatársa készítette.


Október 27-én, immár másodszor került sor a Stumpf Jenő-díj átadására. A Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítvány által 2018-ban létrehozott díjat ebben az évben Molnár Ede prédikátor vehette át. Az eseménynek a Beregújfalui Általános Iskola adott otthont, hiszen Molnár Ede Beregújfalu szülötte, jelenleg is a helyi baptista közösség megbecsült tagja.

Az ünnepséget Bakos Imre a beregújfalui baptista gyülekezet vezetője nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket, majd imádságban kérve áldást az alkalomra. A dicsőítést László Sándor és a guti gyülekezet fiataljai vezették. Az igehirdetés szolgálatát Varga Attila, korábbi kárpátaljai misszionárius végezte. Kiemelte, hogy mindenki példa valamilyen értelemben. Ránk van bízva, mit építünk az alapra, amit elődeink már leraktak. Az is fontos, hogy milyen anyagból építkezünk. Amikor majd munkánkat tűzben próbálja meg az Úr, vajon mi marad belőle? Egy biztos: fantasztikus dolog az élő Isten munkása, barátja lenni. Erre élő példa Molnár Ede.

Az igei üzenete után Háger Krisztián, az alapítvány igazgatója mondta el, hogy milyen céllal hozták létre a díjat. Így szeretnének köszönetet mondani azoknak, akik sokat tettek a kárpátaljai magyar baptista közösségért, ezzel nem mást, mint megbecsülésünket fejezzük ki feléjük. Kota Éva felolvasta ifj. Stumpf Jenő Béla életrajzát és munkásságát. Tóth Klaudia pedig Molnár Ede életútját, szolgálatát mutatta be. Ezt követően László Sándor, az alapítvány elnöke átadta a díjat Molnár Edének, aki miután azt átvette, köszönetet mondott Istennek, hogy a testvéreknek indíttatást adott a díj létrehozásához. Kihangsúlyozta, hogy az életében elért dolgok nem az ő tehetségét bizonyítják, hanem Isten akaratának beteljesedését. Bizonyságot tett arról is, hogy az emberek elhagyhatnak, de a megváltó és elhívó Isten soha. Ezt saját életében tapasztalta meg, mint ahogy azt is, hogy mindig Isten terve a legjobb.

Molnár Ede bizonyságtétele után Bakos Imre és Varga Attila kért áldást az ünnepelt életére. Az ünnepség további részében Stumpf Imre (Debrecen), Stumpf Jenő még élő fia adott hálát azért, hogy jelen lehet. Személyes történeteket osztott meg családja életéből, melyek által megtapasztalhatták, hogy az Úr kegyelme csodálatos és végtelen. Szavai figyelmeztettek is: aki meghátrál, abban Isten nem gyönyörködik! Molnár Ede fia, Molnár Géza is szót kapott. Elmondta, hogy mivel édesapja azt tette, amit helyesnek lát az Úr, így gyermekei is már korán az Úrhoz voltak „láncolva”. Egy szülőnek ez lehet a legnagyobb ajándék: az Isten szolgálatában látni a gyermekét.

Nagy–Kasza Dániel lelkipásztor is hálát adott Ede bácsiért. Beszélt arról, hogy ahogy a múltban, úgy a jelenben is, a Sátán vagy megfélemlíteni akar, vagy megvesztegetni. Ezek a harcok valójában hitünk próbái, és nem hátrálhatunk meg. Majd bemutatta a Kárpátaljai Második Esély Jótékonysági Alapítvány „ÉLETJEL” című kiadványának első számát, melyből az érdeklődők kaphattak is egy-egy példányt. Emellett minden család hazavihetett egy könyvet is: Varga Attila: Szeretnivaló emberek – a kárpátaljai magyarok.

Az ünnepi istentiszteletet Bakos Imre zárta, köszönetet mondva mindenkinek, aki segített a szervezésben.